Hugo 3

Hugo’nun bir oyun olarak nasıl tanıtılabileceğinin daha önceki Hugo oyun tanıtımında da üzerinde durmuştum. Bu ülkede yaşayıp da Hugo’dan habersiz olan kaç kişi vardır acaba? Hugo’nun 1-2-3 gibi bir seri adlandırmasına sahip olmadığını bilirsiniz. Ama biz bunu yine adlandıralım. Tren-Dağ bölümüne Hugo1, Orman-Uçak bölümüne Hugo2 ve son olarak bugün bahsedeceğim Maden-Köprü bölümüne de Hugo3 diyelim. Biliyoruz ki Hugo farklı bir dilde hazırlanmış bir oyun. Tam olarak bilmemekle birlikte kuvvetle ihtimal Danca ya da Norveççe olabilir. Bu bağlamda bölüm isimleri de bize çok garip gelecek bir dilde, hem de uzunca yazılmış. Bugün bahsedeceğim maden ve köprülü bölüme orijinal adı olan “Skaermtrolden” yerine Hugo3 dememiz daha iyi bir yol gibi görünüyor.

Hugo3 bir Amiga oyunu. Kahramanımız bu sefer bir dağda kötü kalpli bir maden işçisi tarafından saklanan elmasların peşine düşüyor. İlk bölümde labirent şeklinde bir maden ocağında ilerliyoruz. İlerleyişimiz sırasında yerde bulunan altınları alıyor yine yerde bulunan dinamitlere çarpmamaya; sağ ve sol yön tuşlarını kullanarak gayret ediyoruz. Her ne kadar yol ayrımlarında karşımıza 4-6-8 şeklinde tuşlara basmamız istense de biz bunu yön tuşlarıyla hallediyoruz. Yani 4 yerinde sol, 6 yerine sağ ve 8 yerine de yukarı yön tuşuna basıyoruz. Yine yol ayrımlarına geldiğimizde klavyeden “Alt Gr” tuşuna basarak haritada nerede olduğumuzu görebiliyoruz. Ekranın alt kısmında dinamit fitili şeklinde bir zaman çizelgemiz var. Yani dinamit patlamadan madenden çıkış yolunu bulmamız gerek. Yine maden ocağının belli bölümlerinde yerlerde raylar var. Zaman zaman bu raylar üzerinde de ilerliyoruz. Burada ise dikkat etmemiz gereken nokta karşımıza herhangi bir vagon çıkmadan ocağın diğer bölümüne geçmemiz gerektiği.

Maden bölümünü başarıyla geçtikten sonra bu sefer de karşımıza tahta bir köprü çıkıyor. Bu bölümdeki amacımız ise tahta köprünün üzerinde bulunan deliklerin üzerinden zıplayarak bu bölümü geçmek. Bu bölümde yapmamız gereken tek şey klavyeden “CTRL” tuşuna basarak deliklerin üzerinden atlamak. Oyun boyunca her Hugo oyununda olduğu gibi 3 hakkımız var. Yine Hugo serisinin olmazsa olmazlarından biri olan kahramanımızın bölüm içi, bölüm sonu ve başına bir iş gelince yaptığı konuşmaları da mevcut. Yukarıda da bahsettiğim gibi biz bu konuşmaları anlayamıyoruz. Çünkü Danca ya da Norveççe konuşuyor.

En son bölüm yine bilindik 3 seçenekten birini seçeceğimiz bölümümüz. Karşımıza 3 adet kapı çıkıyor ve bu kapıların üzerlerinde numaralar mevcut. Seçmek için o numaraya değil de yine yön tuşlarını kullanıyoruz. Yani 1 numaralı kapı için sol, 2 numaralı kapı için üst ve 3 numaralı kapı için sağ yön tuşuna basmamız yeterli. Zaten oyun boyunca basmamız için ekranda görülen sayıların oyunu TV’den oynayanlar için olduğunu biliyoruz.

Oyuna başlamadan önceki ekranda karşımıza çeşitli seçenekler çıkıyor. Bu seçeneklerde fazla bir değişiklik yapmamıza gerek yok. Sadece en üstte bulunan “Arcade” ya da “TV versiyonu” istediğimiz gibi seçebiliriz. Bu iki seçenek arasındaki farklar ne diyecek olursanız? TV versiyonunda biraz daha kısa bir harita ve daha kolay bir oyun, arcade versiyonunu seçersek de daha uzun bir harita ve biraz daha zor bir oyunla karşılaşıyoruz. Bu ekranda oyuna başlamamız için “F10” tuşuna basmamız yeterli.

Hugo3’ün tuşları çok basit. Sadece yön tuşlarını kullanıyoruz. Ayrıca ilk bölümde haritaya bakmak için “Alt Gr”, ikinci bölümde zıplamak için “CTRL” tuşuna basıyoruz. Tipik bir Hugo oyunu olması bakımından yine çok hoş bir oyun olmuş. Grafikleri ve sesleri hakkında da fazla bir söze gerek yok. Bildiğimiz Hugo standartlarında. İndirdiğiniz sıkıştırılmış oyun dosyasının için de bir “Hugo3 ayarlar.uae” adında bir dosya mevcut. Bu dosyayı “WinUAE” emulatör klasörünüzdeki “Configuration” adındaki klasörün içine kopyalayınız. Daha sonra emulatörü çalıştırıp yine “Configuration” sekmesinden bu dosyayı seçip “Load” seçeneğini seçiniz. Bu dosya Hugo3 oyununu beklemeden ve seri bir şekilde oynayabilmeniz için gerekli olan ayar dosyasıdır. Ayrıca 3 disket olan bu oyunun disketlerinin hepsini oyuna başlamadan ilgili floppy kısımlarına takınız. Yani oyuna başladığınızda 3 diskette takılı durumda olsun. Eğer elinizde mevcut değilse oyunu oynayabilmeniz için sitemizin “Gerekli Programlar” kısmından “WinUAE” adlı Amiga emulatörünü de indirip kurmanız gerekmektedir. Hepinize iyi oyunlar.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.