Hexxagon herkesin oynaması gereken bir zekâ oyunu. Oyunun mantığı basit olmakla beraber uzmanlaşmak kafanızı ne kadar kullandığınıza bakıyor. Hexxagon’un ilk ve ikinci oyunu tamamen aynı, hangisini bulabilirseniz onu oynayın. İki oyun arasındaki tek fark oyun tahtasında kullandığımız piyonların şekilleri. Bir de Hexxagon ilk oyunu freeware değil. Bu sebeple ikinci oyunu oynamanız daha güzel ve mantıklı olur.
Oyunun temel mantığı şöyle: Belirli büyüklük ve şekilde oyun tahtamız var. Oyunu oynayan iki farklı oyuncunun üçer taşı birbirinden uzakta konumlanmış. Oyun kareleri ise altı kenara sahip petek şeklinde. Bu yapıya sıra-tabanlı stratejilerde rastlıyoruz genellikle. Taşımızı komşu altıgene oynatırsak çoğalarak geçiyor. Yani hem ilk bulunduğu petekteki taşı kaybetmemiş oluyor hem de yeni peteğe geçerek taş sayısını çoğaltıyoruz. İkinci hamle çeşidimizde taşımız (kendileri ilaç veya yeşil bir sıvı görünümünde) iki petek uzaklığa ilerliyor, bu sefer ilk karedeki taş üremeden doğrudan geçiyor o peteğe. Oyunda kendi sayımızı çoğaltmanın iki yolu var. İlki, az önce anlattığım komşu kareye geçerek bir adet piyon kazanımı. Diğeri gittiğimiz kareye komşu tüm taşları kendimize çevirerek. Bunun için ilave bir işlem yapmıyorsunuz. Gittiğiniz karede tüm komşular sizin piyonunuza dönüşüyor. Bu işlem sıra tabanlı yapıldığından bir siz taş çalıyorsunuz bir de rakibiniz. Oyun tahta üzerinde hiç boş petek kalmayınca bitiyor. Siz ve rakibiniz ne kadar üreyerek ilerlerse oyunun süresi o kadar kısalıyor. Oyunun oynanışı tam olarak böyle.
Oyunda ana menüye gelecek olursak; Sol üst kısımdan birinci oyuncuyu, sağ üst kısımdan ikinci oyuncuyu kolay, orta, zor rakip veya gerçek oyuncu olarak ayarlama şansımız var. İki kişi olarak aramızda oynuyor, bilgisayarla kapışıyor veya oturup bilgisayarı seyrediyoruz. “Sound” kısmında sesleri ses kartını kullanacak şekilde ayarlayabiliriz. “Display detail” çok eski bilgisayarlar için bir nevi grafik detay ayarı. “Start Game” herkesin bildiği gibi oyunu başlatıyor. “Configure Board” ile oyun tahtasının şekli ve hangi peteklerde oyuncunun bulunduğu ayarlanıyor. Oluşturduğumuz oyun tahtalarını 5 farklı şekilde kaydedebiliyoruz. Oyunun bu kısmı ile çok ilginç şeyler ortaya çıkartma imkânı var. Farklı yapıda oyunlar ortaya çıkıyor. Bence orijinal yapı en iyisi.
İlk cümlede de belirttiğim gibi Hexxagon herkesin denemesi gereken, sonradan benzerleri çıkan keyifli bir zekâ oyunu. İki kişi oynamak daha zevkli. Hele sıfıra karşı galip gelmek oyunda egonuzun tavana vuracağı yegâne an olarak beyninize kazınacak. Büyük Oyun Anayasasına göre bunu bir arkadaşınıza yapmanız resmi savaş nedeni sayılır, aman dikkat!
Bir yanıt bırakın