Fantasy Role Playing tanımlamasının Türkçe’si ‘Sanal Rol Oynamak’. FRP kısaltmasını ise dilimize çevirmeden aynı şekilde kullanıyoruz. Kıyısından köşesinden her oyuncunun tadına baktığı, pek çok gencimizin delice bir hevesle internet kafelerde online oynadığı pek çok oyunu barındıran genel bir sınıftır. Bu sınıfa ait tanınmış oyunları sayarsak ilk aklımıza Diablo, World of Warcraft, Knight Online ve Elder Scroll serisi gelir. Aslına bakılırsa Diablo türevi oyunlar FRP yi ancak kıyısından yakalayabilmiş yapımlardır. Ağırlıkla hack&slash ve action içerirler. Hack&Slash yapısının temeli rol yapmaktan çok gördüğünü öldürmek ve düşenleri toplamaktır.
Ancient Evil’de hack&slash öğelerle bezeli bir FRP oyunu. Kat kat yerin altına doğru uzayan zindanlarda karşılaştığımız her canlıyı öldürüyor ve bir sonraki kata ulaşmaya çalışıyoruz. Gayet sade menüden yeni bir oyuna başladığımızda ilk olarak karakterin adını belirliyoruz. Ardından Warrior (savaşçı) – Spellcaster (büyücü) – Ranger (orman adamı) – Thief (hırsız) sınıf seçimi yapılıyor. Büyü sistemini pek tutmadığım için savaşçı bana cazip göründü. 5 zar hakkını kullanıp yetenekleri belirledikten sonra nihayet oyun ekranındayız. Oyunun eski olmasından dolayı kontrolleri zor bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım bunun dışında oyunu oynayıp çözmek oyuncular için daha keyifli olacaktır.
Fare tuşunun tıklamasıyla ekranda herhangi bir noktaya gidebiliyoruz. Ayrıca yerdeki nesneleri gene fare seçimiyle alıyoruz. Karakterin taşıyamayacağı kadar çok nesne yüklenildiği zaman yenisini alamıyor. FRP sistemlerinde her zaman yük taşıma yeteneği strength ile doğru orantılıdır. Ne kadar güç o kadar yük. Alt menüde en soldaki el seçimi yükümüzdeki eşyalardan birisini düşürüp bırakmak için. Bu işlem kapıyı açan parkenin üzerine taş bırakıp kapıyı açık tutmak gibi hayati işleri de üstleniyor. Onun solundaki el işareti ile envanterden istediğimiz nesneyi kullanıyoruz. Sözgelimi haritaya bakıyor, ekmek yiyor veya sağlık şişesi içebiliyoruz. Soru işareti menüsü nesneleri objeleri tanımlamak için (oyunun ortalarındayım ama hiç kullanmadım). Dördüncü olarak gizli kapıları bulma seçeneği ve son olarak oyun menüsü seçenekleri açılıyor. Oyundaki silahımızın resmini veya onun sağındaki küçücük insan resmini seçmek aynı etkiyi yaratıp envanteri sunuyor. Küçük torba ile büyü menüsü geliyor.Alt menüde en sağdaki kırmızı ve mavi barlar sırasıyla sağlık ve mana (büyü gücü) ile ilgili ki zaten bütün FRP oyunlarında böyledir. Oyunda ilerleyebilmek için temel bir İngilizce yeterli. Bölümlerde ilerlerken bulunan eşyaların incelenmesi, yazıların okunması ve haritanın iyi takip edilmesi gerekiyor. Haritada ortalarda kalan boşluklarda gizli kapılar olabileceğinden bu boş kısımların yanında alt menü seçeneğiyle (veya klavyeden S tuşuyla) gizli kapılar arayın. Bazı bölümleri geçebilmek mutlak suretle gizli kapılarla olabiliyor. Yani alışkanlık edinilmeli.
Oyunun temeli bu şekilde. Eski tip dos tarzında oyunlarla hala ilgilenen FRP tutkunlarının denemesi gereken bir yapım. Genel oyuncular için çok çekici değil. FRP seviyorsanız edinmenizi öneririm.
Bir yanıt bırakın