Aslında Amiga’nın hikayesi ağabeyi Commodore 64’e göre çok çok kısa sürmüştür. 80’lerin sonlarında teknoloji alanında kaydedilen ilerlemelerden en çok bilgisayar sektörü nasibini almıştır. Commodore 64’ün yeni eklentilere imkan vermeyen yapısı Commodore firmasını başka bir bilgisayar üzerinde çalışmaya itmiştir. Bu çalışmaların sonucunda da ortaya Amiga çıkmıştır. Amiga ismi İspanyolca’da kız arkadaş anlamına gelmektedir. Elektronikçi Jay Miner tarafından üretilmiştir ve ilk adı “Lorrain” dir. İlk defa Carl Sassenrath tarafından geliştirilen dinamik kütüphaneler (Windows’ta dll olarak bilinirler) Amiga işletim sisteminde kullanılmıştır. Amiga’ların çoğu tümleşik ve sabit diski olmayan
bilgisayarlardır.
Amiga, ilk nesil diyebileceğimiz 500 serisi ve bu serinin biraz daha gelişmişi olan 1200 serisi olarak üretildi. Piyasaya ilk çıktığı dönemlerde neredeyse PC’lerle yarışır konumdaydı. İçerdiği genişletilebilir hafıza soketleri, yüksek çözünürlüklü ekran, fm ses üreteci, dahili disket sürücü ve harici sabit disk bağlantısı ile teknolojiyi yakından takip etmek isteyen insanlara bu imkanı veriyor, aynı zamanda onlara tam bir multimedya şöleni yaşatıyordu. O dönemde PC’lerin “bip bip” şeklinde speaker seslerine karşın Amiga bize neredeyse gerçek enstrümanlarla gerçek şarkıları dinleme imkanı veriyordu. Bu bakımdan Amiga oyunlarının müzikleri de en az oyunlar kadar önemliydi. Bu nokta da bir parantez açayım. Double Dragon 3 ve Golden Axe oyunlarının şarkıları en az oyunlar kadar güzel. Bu oyunları oynarsanız sakın dinlemeden geçmeyin.
İşletim sistemi olarak Amiga, AmigaOS kullanıyordu. Bu işletim sistemi temel anlamda Unix’e benzeyen bir yapıda hazırlanmıştı. Tamamiyle bugünkü Windows işletim sisteminin zıttıydı. Mouse ile sağ tıklayınca program çalışıyor, sol tıklayınca açılır menü çıkıyordu. Yine aynı şekilde açılan pencereyi kapatmak için pencerenin sol üst köşesindeki simgeyi tıklıyorduk. (Windows’a alıştıktan sonra AmigaOS’u kullanması gerçekten çok zor bir durum) AmigaOS iki parçadan oluşuyordu. Bunlar
KickStart Rom ve Workbench disketi. Yeni bir Workbench sürümüne yükseltme yapmak istediğiniz zaman KickStart Rom’u da değiştirmek gerekliydi. Amiga’lar piyasaya ilk çıktıklarında sadece disket sürücüleri ile birlikte satılıyorlardı. İleriki modellerde önce ST506, SCSI ve ATA (sabitdisk) arabirimlerine uyumlu hale getirildi. İşlemci olarak ise Motorola’nın 68000 ailesi kullanılmıştır.
Amiga bilgisayar oyunları dünyasında bir çığır açmıştır. Bu bağlamda konumu da çok önemlidir. Üretici firma olan Commodore’un Amiga’yı üretmeye başladığı yıldan itibaren mali olarak zor günler geçirmeye başlaması ve PC’lerin de zaman içinde gelişerek Amiga’yı geçmesi, Amiga’nın içinde bulunduğu durumu daha da güçleştirmiştir. Bugün bilişim sektöründe uzmanlaşmış kişilerin çoğunun mutlaka Amiga geçmişi vardır. Bu yüzden o devirde teknolojik yetersizliklerden ötürü sadece fikirde kalıp yapılamayan pek çok proje bu insanlar tarafından zaman içinde yapılmıştır. Bunlardan en önemlileri ise simulasyon ve sanal gerçekliktir.
Amiga ismiyle özdeşleşen pek çok bilgisayar oyunu vardır. Bu oyunların zaman içinde PC versiyonları çıkmış olsa bile hiçbirisi kullanıcıya Amiga’nın yaşattığı zevki yaşatmayı başaramamıştır. Bu oyunlardan en önemlileri Klik Klak, Chuck Rock ve Golden Axe olmuştur. Özellikle Golden Axe’deki aşırı abartılı ve güçlü sesler Amiga’nın oyun karakteristiğini tam olarak ortaya koymuştur.
Bir yanıt bırakın