Bu yazıda sizlere DOSBox programının çalıştırılmasını anlatmaya çalışacağım. DOSBox Windows üzerinde düzgün çalışmayan DOS oyunlarını sorunsuz oynamamızı sağlayan en iyi emülatördür. Programı indirmeden önce bilgisayarımızda bir kaç klasör yaratmamız gerekiyor. Harddiskimiz üzerine ki bu genelde C:\ olur, “”DOS”” adında bir klasör yaratıyoruz. Bu klasörün içine de “”Oyunlar”” adında başka bir klasör yaratıyoruz. Şimdi DOSBox programını indirebiliriz. Bu programı Gerekli Programlar bölümünden ya da buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Dosyanın indirilmesi tamamlandıktan sonra dosyayı çalıştırıyorsunuz ve kurulacak yer olarak C:\DOS klasörünü seçiyorsunuz. Programın kurulumu tamamlandıktan sonra küçük bir ayar yapmamız gerekiyor. Başlat menüsünden DOSBox ı bulup içindeki “”DOSBox.conf”” dosyasını çalıştırıyoruz. Direkt çalışmazsa bu dosyayı NotePad programıyla çalıştırabilirsiniz. Dosyanın en altında “”# Lines in this section will be run at startup.”” yazan satırın altına aşağıdaki satırları ekleyin:
mount C C:\DOS\Oyunlar
mount E E:\ -t cdrom
C:
CLS
Daha sonra dosyayı kaydederek kapatıyorsunuz. Artık DOSBox çalışmaya hazır. Sayfamızdan indirdiğimiz herhangi bir oyunun .zip dosyasını C:\DOS\Oyunlar klasörünün içine açın. Artık oyunları oynayabilirsiniz. Şimdi biraz DOS komutlarından bahsedelim. Programı çalıştırdığınızda karşınızı C:\ ana dizini çıkar. Ancak burası gerçek C:\ dizini değil. Görünen yer C:\DOS\Oyunlar klasörünün içidir. Yani programı çalıştırdığınızda karşınıza bu dizine açtığınız oyunlar çıkar. “”dir”” yazarak oyunların listesini görebilirsiniz. Ama dikkat edin klavyeniz artık Türkçe değil. Bu konuda biraz zorlanabilirsiniz. Bir klasöre girmek için “”cd klasör adı”” yazıyorsunuz. Örneğin Hugo isimli bir klasörü açmak için “”cd hugo”” yazıyorsunuz. Oyunu çalıştırmak için oyunun .exe, .com ya da .bat uzantılı bir dosyasını çalıştırmalısınız. Sadece bu dosyaları görüntülemek için klasöre girdikten sonra “”dir.exe”” yazmalısınız. Bu şekilde sadece .exe uzantılı dosyalar listelenir. Uzun isimli klasör isimleri kısaltılarak sonuna “” ~1 “” konarak yazılır. ~ karakterini çıkarmak için Shift ile “”é”” tuşuna birlikte basmalısınız.
Herhangi bir oyunu çalıştırdıktan sonra aşağıdakileri kullanarak oyunu hızlandırabilir ya da yavaşlatabilirsiniz:
Ctrl + F12 Oyunu hızlandırır
Ctrl + F11 Oyunu yavaşlatır
Ctrl + F8 Oyunu hızlandırır
Ctrl + F7 Oyunu yavaşlatır
Ctrl + F5 Oyunun ekran görüntüsünü kaydeder
Şimdi bütün bu anlattıkların işin uzun yoluydu aslında. Yani sayfadan indirdiğiniz oyun sayısı fazlaysa böyle bir düzenleme yapmanızda yarar var. Ama yok ben 1-2 oyun indirip denemek istiyorum, bu kadar uğraşmaya ne gerek var derseniz size hemen kısa yolunu da söyleyebilirim. DOSBox programı bilgisyarınızda c:/Program Files/DOSBox klasörünün içine kurulur. Sizde sitemizden indirdiğiniz oyunları DOSBox klasörü içinde oyunun adıyla bir klasöre açıp, çalıştırmak istediğiniz oyunun klasörünü dosbox.exe dosyasının üzerine taşıyıp bırakmanız yeterli. Açılan ekranda “”dir”” yazıp, oyunun giriş dosyasını bulup, dosyayı yazıp enter a bastığınızda oyun çalışacaktır. Karışık yazdığıma bakmayın, aslında oldukça basittir.
DOSbox ın kullanımını anlatmaya çalıştım. Eğer takıldığınız bir yer ya da bir sorunuz olursa sayfamızdaki “İletişim” kısmından bize ulaşabilirsiniz. Herkese iyi oyunlar…
Fare ile joytstick emulasyonu nasil aktif ediliyor. Vogons’un manual’lerine baktim ama bir turlu aktif edemedim. Fare dosbox icinde aktif, edit.com ya da nc gibi programlarda calisiyor.
oyunlar pencerede acılıyor. full ekran nasıl yapacagız?
alt ve enter a basarak