Simon Tatham isimli programlama üzerine çalışan bu kişiye ne kadar teşekkür etsem azdır. Çünkü kendisinin uğraşları sayesinde bugün 26 farklı zeka oyununu (Birazdan neden 27 değil de 26 olduğunu anlayacaksınız) zevkle oynayabiliyorum.
Oyun kutumuz birbirinden bağımsız çalışabilen 27 farklı bulmaca oyunundan oluşuyor. Kare karalamaca, sudoku tarzı zeka oyunlarını sevenler ve bu tarz yayınları takip edenler için çok güzel bir arşiv. Oyunlar sistem gereksinimi duymuyor, kurulum gerektirmiyor, hızlıca açılıp kapanabiliyor, her türlü zorluk seviyesine sahipler. Üstüne üstlük takılıp çözemediğimiz durumlarda menüden solve komutuyla tam çözümü görebiliyoruz.
Oyunların her birinden birer cümleyle bahsedersem çabalama ve çözme devresi bir hayli kısalacaktır. Black Box: Anlayamadığım tek oyundur kendisi, gizlenmiş topları lazer yardımıyla bulmaktan bahsediyor. Bridges: Adalar birbirine adadaki bağlantı sayısı kadar bağlanıyor. Cube: Tahtayı tek renge dönüştürmek için mavi renkleri yok etmek gerekiyor. Dominosa: Domino oyununda setteki tüm taşları bulmaca. Fifteen: Sayıları kaydırarak küçükten büyüğe dizmece. Filling: Rakamlar kendi sayıları kadar kareyi doldurup birbirine bağlanıyor. Flip: Renk çevirmece, Cube isimli oyunla aynı mantıkta. Galaxies: Benim favorilerimden, daireyi tam merkezde bırakan simetrik parçalarla tüm oyun tahtasını kapatmaca. Guess: Doğru renkleri doğru sırada bilmeye çalışıyoruz. Inertia: Bir başka favorim, yön tuşlarıyla hareket ederek tüm elmasları toplarken mayınlara çarpmamak gerekiyor. Light Up: Işıkları sayılara bakarak yerleştirip tüm tahtayı aydınlatmaca. Loopy: İki ucu birleştirilmiş tek bir çizgi sayılar yardımıyla ortaya çıkıyor. Map: Haritada her bölge renklendirilirken birbirine aynı renkte bölgeler komşu olmamalı. Mines: Mayın tarlası. Net: Şebekeye su dağıtmaca denebilir. Netslide: Net oyununun farklı oynanışa sahip hali. Pattern: Kare karalamaca. Pegs: Solo test. Rectangles: Üçüncü favori oyunum, dikdörtgen ve kare kutuların büyüklüğü içindeki tek sayı kadar olacak şekilde oyun tahtası dolduruluyor. Same Game: Aynı renkli gruplar patlatılarak geride hiç blok kalmaması gerekiyor. Sixteen: Fifteen oyununun satır ve sütun kaydırarak oynanan hali. Slant: Bridges oyunu gibi köprülerle harita kaplanıyor fakat tüm oyun alanı dolmak zorunda. Solo: Sudoku. Tents: Her çadır ağaca bağlanacak ve çadırlar birbirine değmeyecek. Twiddle: Blokları çevirerek sayıları dizmece. Unequal: Eşitsizliğe uygun rakamlar yerleştiriliyor. Untangle: Çizgilerin kesişmemesi için bağlantı noktaları kaydırılıyor.
Bulmaca tarzı oyunları sevenler için, ufak oyunlarla zaman geçirebilenler için, beyin jimnastiği için ve daha pek çok durum için bu puzzle seti önerilmeyi hakediyor.
Bir yanıt bırakın