Aerobiz

F1 ve havacılıkla ilgili olan oyunlar en sevdiğim oyun türleridir. Bilhassa bunların simulasyonları. Aerobiz için yakın geçmişte çıkan Airport Tycoon oyununun atası diyebiliriz. Sanırım bir dos oyunu olan Airliners ile arasında da büyük benzerlikler var.

Aerobiz’de kendimize ait bir havayolu şirketi kurup bu şirketi yönetmeye çalışıyoruz. Bir konsol oyunu olması bakımından, ilk başlarda kısıtlı özellikleri olacağını düşünmeme rağmen, oyunu oynadıktan sonra herhangi bir bilgisayar oyunu için yapılmış oyundan pek bir farkı olmadığını gördüm. Oyuna başladığımızda karşımıza iki adet senaryo çıkıyor. Bu senaryolardan ilki 1963-1995, ikincisi ise 1983-2015 yılları arasını kapsıyor. Dilediğimiz senaryoyu seçiyoruz. Ama şunu unutmayalım ki satın alacağımız uçak modelleri de tamamen senaryonun geçtiği yıllarla ilgili.

Oyunda pek çok yolcu uçağı firması gerçek isimleriyle mevcut. Bunlar arasında Airbus, Boeing, McDonald Douglas, Tupolev ve Loched Martin gibi pek çok ünlü firma var. Oyuna başladığımızda yapmamız gereken ilk şeyler şirketimize bir isim bulmak ve bir merkez seçmemiz. Burada dünyanın çoğu büyük şehrini merkez olarak seçebiliyoruz. Daha sonra yukarıda yazdığım uçak firmalarına gidip uçak satın alıyoruz. Alacağımız uçak sayısı ve hangi firmadan olacağı tamamen bizim isteğimize kalmış. Değişik firmalardan alabileceğimiz gibi aynı firmadan da uçak alabiliyoruz. Yalnız şirket merkezini Rusya ya da kominizmle yönetilen ülkelerden bir tanesine açmazsak ne yazık ki Rus uçaklarını satın alamıyoruz. Oyunda aynı anda dört oyuncu oynayabiliyor. Zaten sıra tabanlı bir oyun. Tek başınıza oynayacaksanız 3 tane de rakip şirketiniz oluyor ve onlarla yarışıyorsunuz. Aerobiz’de oyun içinde çeşitli tiyolar veriliyor. Mesela “Bu kış Singapur’da kış olimpiyatları düzenlenecek” diye bir yazıyla karşılaşıyoruz. Bu Singapur’a ciddi anlamda bir insan taşınacağı anlamına geliyor. İstersek Singapur’a uçuş düzenleyebiliyoruz. Yalnız bu uçuşları düzenlerken biraz erken davranmalıyız. Çünkü bir noktayla uçuş anlaşması imzaladığımızdan itibaren 6 ay sonra oraya uçuşlarımız başlıyor. Aynı şey satın alacağımız uçaklar için de geçerli. Şirkete sipariş verdikten sonra uçak sayısına göre uçağı teslim alma süresi 6-9 ay arasında oluyor.

Oyunu oynayabilmemiz için orta karar bir İngilizce bilgisine sahip olmamız gerek. Gerçi elimize sözlüğü alıp bir süre böyle oynarsak yazılanları hemen öğrenebiliriz. Hep birbirine benzer yazılarla karşılaşıyoruz çünkü. Oyunun grafikleri hakkında pek bir şey söylemeye gerek yok. Çünkü birkaç animasyon dışında pek bir hareketlilik olmuyor oyunda. Ama müzikleri gerçekten çok güzel. Her oyuncunun kendi müziği var. Sıra hangi oyuncuya geçerse ona ait müzik çalmaya başlıyor. Diğer oyuncular oynarken onların oyunlarını da görebiliyoruz. Nereye uçuş yaptıklarını, kaç uçak aldıklarını…

Eğer indirmediyseniz oyunu oynamanız için “Gerekli Programlar” kısmında SNES emülatörünü indirip kurmanız gerekmektedir. İyi oyunlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.