Fort Apocalypse

Commodore 64’ün ilk oyunlarından biri olan 1982 yapımı Fort Apocalypse, yeraltı dehlizlerine inip esirleri kurtarmaya çalıştığınız bir helikopter oyunu.

Bu oyunu ilk oynadığımız yıllarda o dehlizler bizim için “Saddam’ın sığınağı” idi. Malum o dönemde Körfez Savaşı başlamıştı ve Saddam’ın yeraltı sığınakları pek meşhurdu. Oyun açıldığında F3 ile ayarlar menüsünde gezinip, F5 ile yerçekimi kuvvetini, helikopter sayınızı ve zorluk derecesini değiştiriyorsunuz. Ateşe basarak Vaults of Dragons bölümüne başlayın.

İlk yapmanız gereken yakıt almak. Sonra havalanıp şöyle bir gezinerek hava mayınlarını temizleyin. Biraz aşağı indiğinizde göreceksiniz ki tanklar sığınak girişlerini koruyor. Bu tankları vurmak için onlar sizden uzaklaşırken üzerlerine gidin, sizin üzerinize geldiklerinde yükselin, yoksa mermileri güdümlü olduğu için onlardan kaçınmanız mümkün değil. Tanklar temizlendikten sonra yer altı girişini bombalayıp içeri girin.

Alttaki helikopter pistine bir kez konun, böylece hak kaybettiğinizde buradan başlayabileceksiniz. Artık etrafta koşuşan esirler görme ihtimaliniz var, bunların üzerinde biraz durursanız helikopterinize biniyorlar. 8 esiri de kurtarmadan Crystalline Caves’e giriş yapamıyorsunuz. Sığınağın iki yönü var ve çoğu C64 oyunundaki gibi bir tanesinde sürekli ilerlerseniz diğer yöne ulaşabiliyorsunuz. Biz örnek olarak soldan ilerledik, ama sağa da biraz ilerleyip kurtarılacak adam var mı diye bakmayı unutmayın.

Sol duvarı yıkınca lazer sistemi gözümüze çarpıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi her şey periyodik olarak hareket ediyor, buna dikkat ederek lazerlere değmeden içeri geçin. Kırmızı kolonların içinden geçmenin sırrı da, her ateş edişinizde onların yönünü değiştiriyor olmanız, sizin üzerinize doğru hareket ediyorlarsa ateş edip yönü tersine çevirin, ve aralarındaki boşluktan içeri süzülüp sığınağın ikinci katına inin.

Bu katta iki tane tank var, onları yok ederken dikkatli olun. Tankı geçip duvarı yıktığınızda lazer tuzakları ve kırmızı duvarı geçin, “Land Here” bir iniş alanı göreceksiniz. Oraya inin. Eğer “x men to rescue” yazarsa tüm adamları kurtarmamışsınız demektir. İkinci katın diğer yönünü de gezin, adamları kurtarın ve buraya inin. Şimdi “Crystalline Caves” bölümüne geçtiniz.

Burası ilk bölümden biraz daha zor arkadaşlar. Yakıt alıp seviyenizdeki tank ve mayınları temizledikten sonra iki giriş gözlemleyeceksiniz. Soldakinde sürekli tuğlaları delerek ilerlemeniz gereken dev bir alan var, sağdakinde ise lazerlere çarpmadan geçmeniz gereken inişli çıkışlı bir alan. İşin kötüsü lazerli alanda altta tanklar da var, o yüzden bizim tavsiyemiz sol yana girmeniz. Mavi kolonların yönünü ateşe basarak değiştirebilirsiniz, alt seviyeye inince hemen piste konun.

Sol yanınız tümüyle tuğlalarla çevrili, bunların arasından bir gedik açana kadar yoğun bir uğraş bekliyor sizi… Alanın sol üst köşesi ve alt kısmında esirlerin olduğu yerleri de delin ve onları kurtarın. Epey bir kazdıktan sonra lazerle korunan girişle karşılaşacaksınız. Oyun hep aynı tarafın kullanılmaması için bazen bu girişi kapatabiliyor yani siz de duvarla karşılaşırsanız şansınıza küsün ve diğer yöne girip lazerleri aşmayı deneyin. Ve işte, Saddam’ın nükleer reaktörü! Etrafındaki tuğlaları yıkıp biraz geri çekilin, nükleer çekirdeğe son bir kez bakın. Ve patlatın.<br>

Şimdi çıkma zamanı. Maalesef reaktör patlayınca kurtaramadığınız adamların hepsi ölecek. O yüzden fazla oyalanmadan geldiğiniz yoldan dönün. Artık nükleer güç olmadığı için lazerler çalışmayacak. Dönüp ilk yakıt pistinize konun. Bu kadar.

Fort Apocalypse, C64 oyunlarının ilk yılarında üretilmiş, türünün kilometre taşı bir helikopter oyunu. Daha önce Choplifter oynayanların bunu da mutlaka denemesini tavsiye ediyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.