Raid Over Moscow

US Gold firmasının piyasaya sürdüğü Raid Over Moscow, grafik olarak yüksek seviyeye ulaşmamış olmasına rağmen çok sürükleyici senaryosu, simulasyon biçiminde oynanışı, ve etkileyici final demosu ile C64’teki en iyi oyunlardan biri. Oyunda Ruslar Amerika’ya saldırısını önlemek için savaşan uzay mekiği pilotlarını oynuyoruz. Raid Over Moscow hem uçak savaşı, hem de yer savaşı yapacağımız bölümler içeriyor.

Oyunun ana ekranında, F tuşlarıyla zorluk seviyesini belirlemeniz isteniyor. Daha zor seçtiğinizde oyun hızlanıyor, size verilen süre ve uzay mekiği sayısı azalıyor. Oyundan zevk almanız için ben orta seviyeyi tavsiye ederim, her oyunu en zorda oynamayı sevenler ise bir kez en zorda bitirip heveslerini aldıktan sonra zaten orta hıza döneceklerdir.

İlk ekranda, Amerikan-Rus füze rampalarının olduğu şehirleri gösteren bir uzay görüntüsüyle karşılaşıyoruz. Raid Over Moscow, soğuk savaş döneminde geçen “what if” senaryolu bir oyun. Bu yüzden birkaç saniyelik sessizlikten sonra Ruslar nükleer füzeleri ateşliyor. Hangi Amerikan şehrini hedef aldıkları ve çarpışma zamanı beliriyor. Biz yukardaki uydudayız., ve space bar’a basarak buraya geçiyoruz.

Bu kısım pek çok oyuncuyu daha işin başında pes ettiren zorlukta, çünkü o güne dek yapılmamış şekilde uzay mekiğini görüş açımızdan değil “mekiğin içinden” yönetiyoruz. Yani joystick’i sola ittirdiğiniz zaman mekik ekranın soluna yönelmiyor, kendi soluna dönüyor. Yani oyun, zamane gençlerinin oynadığı simülasyonların ilk örneği… Ateşe bastığınız zaman ise mekik yükseliyor. Şimdi, benim keşfetmemin bir yılımı aldığı şeyi yapın, F7’ye basın ve hangar kapısını açın. Hangar kapısı sadece mekik belli bir irtifadayken açılıyor bu yüzden kalkıştan sonra biraz yükselin. Açılan kapıdan uzay boşluğuna çıkın.

Şimdi strateji ekranında siz de varsınız. Füzelerin fırlatıldığı Rus şehrine yönelin. Şehirde yaka yıka ilerleyin, arkadan gelen füzeler olunca alçalın. Çok fazla alçalmayın yere çarpabilirsiniz. Sonda çıkan helikopterden sonra, nükleer füzelerin kontrol edildiği üsse varıyorsunuz. Karşınıza çıkan 5 bina var, uygun yüksekliği tutturarak pencerelerinden vurmanız gerek. Allahtan uygun yüksekliğe varınca mekiğin rengi değişiyor da uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Aslında sadece ana binayı patlatmanız yeterli, ama fazladan puan için diğerlerini de vurun. Bu işi 3 şehir için de tekrarlayacaksınız, sonra Moskova’ya saldırı başlıyor.

Bir sonraki aşama, Kremlin Sarayı’na bazukayla saldırma kısmı. Burada da yine yükseklik ayarları hayati önem taşıyor, bazukanızın eğimine çok iyi hâkim olmak zorundasınız. Vurduğunuz askerler tekrar oluştuğu için amaç onları vurmak değil Saray’ı yıkmak. Sarayın yıkılması için iki üst kule, iki de yan kule, iki de yeşil kuleyi, iki pencereyi ve 5 kapıyı da patlatmak zorundasınız. Üst kulenin yıkılan minaresini tankın üzerine düşürmeye çalışın, bir taşla iki kuş.

Son bölümde ise sürekli yer değiştiren bir robot var. Robotun ön kısmı zırhlı, yani amaç elinizdeki diskleri sektirerek robotu arkadan vurmak. İlk seferde olayı kavramanız için size pratik yaptırdıktan sonra geri saymaya başlıyor. Verilen sürede 3 kez robotu arkadan vurursanız görev tamamlanıyor… Bitiş filmimizde ise uzay mekiğimiz şehirden yükselirken Moskova havaya uçuyor, C64 çocuklarını ekrana yapıştıracak bir oyun finali.

Raid Over Moscow aslında grafik tekniği olarak biraz yetersiz, Basic ile yazılmış bir program. Dikkat ederseniz harf fontları bile değiştirilmemiş. Fakat senaryosu, oynanabilirliği ve simülasyon kalitesi sayesinde grafik kusurlarını tamamen yok sayabiliyoruz. Kısaca Raid over Moscow, Her C64 tutkununun arşivinde bulunması gereken unutulmaz bir klasik.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.