Detroit

Detroit ilk duyduğumda bir kategoriye sokamadığım bir oyun olarak gözüme çarptı. Oyunu indirdim ve eski araba resmini görünce direk bi ışık yandı aklımda. Detroit 1908 yılından başlayan bir araba sanayi oyunu. 1908 de ABD asıllı bir oto-üretici firma olarak dünyanın seçtiğimiz bir bölgesinde işe başlıyoruz.

Oyunda ilk başta karışık gelebilecek şeyler var. O yüzden adım adım anlatacağım önemli konuları. Mesela en başta fabrika ekranından araba tasarım kısmına (alttaki ikonlarda sağdan 2. olacak) giriyoruz. Orada çeşitli araba tiplerinden birini seçerek tasarıma başlıyoruz. Mesela ben aile arabası yapmaya başladım. Tasarlarken arabanın gövdesi, arkası ve burnu olarak 3 değişken üstünde çalışıyoruz. Rengi ve tipini belirledikten sonra o an var olan motoru ve el frenini ekleyip “make car” diyoruz. Model ismide onaylandıktan sonra karşımıza bir test ekranı çıkıyor ki oyunun en zevkli kısımlarından biri bence. Test istediğimiz alanları seçip testi başlatıyoruz. Sonrada modelin beğeni yüzdesini görüyoruz “rating” kısmından.

Şimdi araba yaptık bir tane nasıl satacağız? Ben oynarken N.E. USA America’da bir fabrika açtım. Fabrikanın detaylarına girdiğimizde line1,line2 diye 6 ya kadar giden üretim şeritlerimizi görüyoruz. Her bir şeritte bir model araba üretilebilir. Sonra Office kısmının detay penceresinde araba modelinin fiyatlarını verebiliyoruz.(Verdiğimiz fiyat eğer tüm dünyadaki ofislerimizde aynı olsun istiyorsak ve zaman kazanıp tek tek uğraşmaktan kurtulmak istiyorsak Model fiyatını seçip fiyat gimeliyiz.) Supply line kısmı ise ofisin arabayı hangi fabrikadan getirteceğini görmesi için ayarlanıyor. Alt menude grafikli resme basınca yönetim ofisimize geliyoruz, kapıya tıklayınca teknisyen ve fabrika için işçi alma, kovma ve maaş ayarlama seçenekleri çıkıyor karşımıza. Biraz işçi tabi ki üretim için gerekli. Ve teknisyenleri alabildiğiniz kadar işe alın bende 4 yılda en son baktığımd 500 tane teknisyen vardı. Bu teknisyenleri ar-ge bölümünüzde çeşitli konularda görevlendirmeniz gerekiyor. Engine – motor, brake – fren, suspension- amortisör, cooling – soğutma, safety – güvenlik vede son olarak luxury. Arada birde body dediğimiz gövde tipi var ki buda önem kazanıyor zaman geçtikçe. Ofisinizde ki (masada ki dosyaya tıklayınca açılan menüde)consultant yani danışman seçeneğinden arabalarınızın eksik olduğu alanı görüp o alanda teknolojinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Ben sırasını tam hatırlamasamda, frenler , soğutma ve motora öncelik vermiştim. Teknisyem sayım arttıkça ve bu alanlarda ki yeni keşiflerimle yeni alanlara geçtim.

Birde oyunun pazarlama ve reklam yönü var. Reklam ofisinize geldiğinizde(sağdan 3.ikon olmalı) burada “mail” posta kutusu ile çeşitli dergiler ve gazetelere vereceğiniz reklamın tutarını, camdan gözüken “bilboard” yani panoya basarak vereceğimiz tutarı yada spor bayrağına basarak sporla vereceğimiz tutarı belirliyoruz. Reklam önemli çünkü rakiplerimiz boş durmuyor ve bu sıkı rekabet ortamında her reklama ihtiyacınız var. Reklamın etkisini ertesi 2 ay içinde kesin olarak görebiliyorsunuz zaten. Reklam arttıkça satış, satış arttıkça da geliriniz artıyor. Güçlü bir mali yapı için reklam şart.

Biraz karmaşık gözüksede oyun çok keyifli hele yeni bir parçanın üretilip üretilmediğini görmek için sürekli gelecek aylara bakmak ayrı bir heyecan katıyor oyuna. Tabi araba tasarım kısmının keyfinden bahsetmiyorum henüz. Mutlaka denenmeli, hele tycoon tarzı oyun sevenler kaçırmamalı!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.