Mortal Kombat 2

Street Fighter’ın dünya çapında büyük ses getirmesinden sonra, yapımcılar Street Fighterda yapılmayan ve farklı öğeler içeren bir dövüş oyunu için çalışmalara başladılar. İlk etapta oyunun SF’dan daha gerçekçi öğeler içermesine dikkat edilecekti. Ama sonradan fark edildi ki; bir bilgisayar oyununda gerçekçilik ne kadar çoksa oyunun sıkıcılığı o kadar artıyordu. Hele bu bir dövüş oyunu olursa karşımıza SF’dan daha güzel bir oyun yerine çok sıkıcı bir dövüş oyunu bile çıkabilirdi. Bunun için tam tersi yapılmasına karar verildi. Bir dövüş oyunu yapılacaktı ve gerçekten çok çok abartılı öğeler içerecekti. Şiddet ve kan had safhada olacaktı. Mümkün olduğunca gerçeklikten uzaklaşılacak, hatta oyunda dünya üzerinde olmayan kurgu karakterler olacaktı.

İşte bu düşünceyle yola çıkıldı ve Mortal Kombat hazırlanmaya başlandı. Gerçektende MK’da şiddet ve kan diz boyuydu. Abartı o kadar fazlaydı ki; oyun insanın içindeki şiddet duygusunu açığa çıkarıyordu. İnsanlar günlerce aralıksız bu oyunu oynadıktan sonra dışarı çıkıp etrafı kıpkırmızı görüyorlardı. Hatta çeşitli ülkelerden kulağımıza oyunu oynayıp arkadaşını döven çocuk haberleri geliyordu. Siz siz olun oyuna kendinizi fazla kaptırmayın. Oyundaki her şeyin birer kurmaca ve en önemlisi MK’ın bir oyun olduğunu unutmayın. Oyunlar sadece insanların eğlenmesi için yapılırlar. Siz de bu oyunu sadece eğlence amaçlı oynayın.

Gelelim oyun hakkındaki bilgilere. Mortal Kombat genel anlamda klasik bir seviye oyunu. Yani rakiplerimizle yaptığımız dövüşleri kazandıkça bir sonraki dövüşçüyle karşılaşmaya hak kazanıyoruz. Her rakibimizle 2 roundluk bir müsabaka yapıyoruz. Eğer bir roundda biz, diğerinde de rakibimiz galip gelirse üçüncü bir round daha yapıyoruz. Bu rounda da kim galip gelirse o bir sonraki rakiple karşılaşmaya hak kazanıyor. Buraya kadar her şey klasik bir dövüş oyunu havasında. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi Mortal Kombat’ı diğer dövüş oyunlarından ayıran tek özelliği içerdiği bol şiddet. Mesela her bölümün sonunda “fatality” denilen bir olay var. Galip geldiğiniz zaman oyun size rakibinizi öldürmeniz için son bir hareket hakkı veriyor. Bu anda rakibiniz size karşı hiçbir savunma yapamıyor. Sizde son hareketi yapıp rakibinizi öldürüyorsunuz. Genelde kafa koparma ve bunun gibi kanlı hareketler oluyor bu son hareket.

Dövüş oyunlarının olmazsa olmazları vardır ya. Bu olmazsa olmazların en önemlisi ise her karakterin kendine has hareketleridir. Mortal Kombat’ta da yine her karakterin kendine özgü hareketleri var. Mesela Subzero (Sıfırın Altında) adlı karakter rakibini dondurarak ona saldırıyor. Tabi rakip bu donma anında hiçbir şey yapamıyor. Eğer MK filmini seyrettiyseniz bir sahnede buz haline gelen bir dövüşçünün bir vuruşla nasıl parçalarına ayrıldığını hatırlayabilirsiniz. Oyun oynanabilirlik bakımından çok çok zor hazırlanmış. Kelimenin tam anlamıyla fevkalade zor. Özellikle kontrollere alışmak ve iyice kavramak bu oyunda çok önemli. Çünkü MK’da biraz da hızlı olmanız lazım. Öyle SF gibi düşünerek oynarsanız hemen yenilirsiniz.

Oyunu oynamak için Programlar kısmından WinUAE adlı Amiga Emulatorunu indirmeyi unutmayın. Yumruğunuz güçlü, enerjiniz tam olsun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.